Wereld water week

week van het water

Sta jij wel eens stil bij het watergebruik in huis? Deze week wordt overal ter wereld gekeken naar hoe de waterproblemen verbeterd kunnen worden, onder de naam: the World Water week. En wij van Lavicta worden daar natuurlijk heel blij van, want met de bodydryer kan veel water bespaard worden. In the World Water Week is het thema dit jaar: water, ecosystems & human development.

Hier hebben vorig jaar 3300 mensen en ongeveer 380 organisaties uit 135 verschillende landen aan deelgenomen. Dit jaar doet Lavicta mee, met het doel: minder water gebruik en -vervuiling, meer ontwikkelingen ter verbetering van de mens.

week van het water

Waterbesparing

Wereldwijd wordt het watertekort steeds serieuzer.

Als we bedenken dat in een gemiddeld Nederlands huishouden ieder één keer per dag een douche neemt en een handdoek twee keer gebruikt, worden er veertien handdoeken per maand gebruikt. In een gemiddeld gezin van vier personen wordt minimaal een keer per week een was met handdoeken gedraaid, dus 51 wasbeurten in een jaar. De wasmachine in 2016 gebruikt gemiddeld 54 liter per wasbeurt (1). 

Met de bodydryer kan dus ruim 2.700 liter water per jaar per huishouden worden bespaard, enkel op wassen! Hierin rekenen we niet het voorverwarmen van de douche door de kraan alvast te laten lopen niet mee, want je zal geen kou hoeven lijden met de bodydryer.

Watervervuiling

De wasmachine werkt het meest optimaal met wasmiddel, dat weten we allemaal. Maar de meeste mensen hebben geen weet van de giftige stoffen die in wasmiddel voorkomen en waar deze giftige stoffen uiteindelijk terecht komen. Kunt u zich eens voorstellen hoeveel kilo wasmiddel er wereldwijd dagelijks wordt gebruikt voor het wassen van handdoeken. Een deel van de giftige stoffen van deze immense hoeveelheid wasmiddel komt, ondanks de waterzuivering, alsnog in de natuur terecht, wat het milieu ernstig belast.

Er is slecht 1 kg van de giftige stoffen uit het wasmiddel nodig om 600.000 liter water zodanig te vervuilen dat de helft van de organisme die erin leeft zal sterven. Naar schatting van de wereldwijde belasting van het wasmiddel dat wereldwijd wordt gebruikt voor het wassen van handdoeken zal dit jaarlijks 0,5% van de totale water wordt vervuild.

De bodydryer als innovatieve milieuontlasting/ waterbesparing

Zoals duidelijk wordt in de vorige blogberichten is de bodydryer een hulpmiddel in de badkamer waardoor handdoeken overbodig worden. Met de bodydryer wordt voorkomen dat er een wekelijkse handdoeken was gedraaid hoeft te worden, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Deze voordelen sluiten ook aan bij de wereld water week. In het kader van ‘human development’ kan de bodydryer veel betekenen.

Een voorbeeld is het drogen van mensen die minder valide zijn en zich toch zelfstandig willen douchen. Waar voorheen ondersteuning nodig zou zijn bij het afdrogen met de handdoek, is dat nu niet meer nodig. Ook op andere gebieden kan de Lavicta bodydryer bijdragen aan de ontwikkeling van de mens vandaag de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *